Op donderdag 14 november presenteerden wij het boek ‘Governance de menselijke maat genomen’ op het KNVI congres ‘Smart Humanity’. Met daarin het hoofdstuk ‘Empowerment en governance’, mijn bijdrage aan ons gemeenschappelijke pleidooi de mens eens centraal te stellen.
Governance gaat over de besturing van de informatievoorziening. Hierin overheerst nog het denken in blauwdrukken. Uit veel praktijkvoorbeelden en wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat het rationeel ontwerpen en implementeren van veranderingen niet volstaat. Het boek vestigt dan ook de aandacht op het belang van de menselijke kant van governance. Anton Opperman, Daniël Smits, Ed van der Winden, Hans Mulder, Marcel van Hal, Wouter Bronsgeest en ikzelf schreven elk een artikel, steeds gevolgd door een korte reflectie van Jos van Dijk. Samen met een voorwoord van Lourens Visser en een van Jos van Hillegersberg, bevat het boek uiteenlopende perspectieven op hoe het beter kan.
In dit initiatief kwamen mijn oorspronkelijke vakgebied - de informatie technologie - en mijn huidige vakgebied - de organisatie sociologie - expliciet samen. Het deed mij denken aan hoe ik lang geleden als ervaren IT-er en deeltijdstudent Sociologie bij de UvA in verwarring mijn eerste college verliet. Immers, daar waren op een onderwerp verschillende perspectieven gedeeld, alleen bleef aan het eind van het college ‘het enige juiste’ antwoord achterwege. Hoe wist ik dan wat goed was? Bij het schrijven van dit gemeenschappelijke boek was het geruststellend te merken dat ook in de IT het bewustzijn is gegroeid dat niet alles rationeel en exact te benaderen is. Dat complexiteit vraagt om voortdurende reflectie. En hopelijk nu ook dat de mens niet langer een te beheersen object is maar het positieve verschil kan maken door erop te vertrouwen.
Het boek ‘Governance de menselijke maat genomen’ is te verkrijgen via het KNVI, het Boekengilde en Bol.com